93 786 92 10 tecnic@dtermica.com

Quin és el millor tipus de panell solar per a casa teva?

Tipus de panells solars

Tots els panells solars utilitzen els raigs del sol per generar energia. Depenent del seu funcionament, hi ha tres tipus principals: les plaques solars tèrmiques, que generen calor; les fotovoltaiques, que generen electricitat; i les híbrides, que combinen les dues anteriors per proporcionar calor i electricitat.

En aquest article ens centrarem en els principals tipus de plaques solars fotovoltaiques. Tot això, amb la finalitat que et puguis aproximar al tipus de panell solar que més et convé.

Tipus de panells solars segons la tecnologia

Una altra tipologia, potser la més utilitzada per diferenciar entre tipus de panells solars, és la que fa referència a la tecnologia que els conforma. Aquí podem distingir entre: monocristal·lins, policristal·lins i de pel·lícula prima.

Monocristal·lins

60 o 72 cèl·lules solars

Eficiència del 17% i el 23%

S’utilitzen avui dia a les instal·lacions solars en teulades. Les cèl·lules solars dins dels panells monocristal·lins són d’un sol color negre pla, cosa que les fa populars entre els propietaris d’habitatges. Per identificar-los només t’has de fixar en la forma de les hòsties de silici, que solen ser quadrats amb els cantons tallats.

Com que les cèl·lules solars monocristal·lines estan fetes d’un sol vidre de silici, els electrons poden fluir més fàcilment a través de la cèl·lula, cosa que fa que l’eficiència de la cèl·lula fotovoltaica sigui més gran que la d’altres tipus de plaques solars. Requereixen menys espai per assolir una capacitat de potència determinada. Per tant, generalment tindran una potència de sortida més alta que els mòduls policristal·lins o de pel·lícula prima. Això fa que els panells solars monocristal·lins siguin ideals per a persones amb espai limitat al sostre.

Policristal·lins

60 o 72 cèl·lules solars

Eficiència del 15% i el 17%

Resisteix millor les temperatures altes

Els panells policristal·lins, de vegades anomenats panells multicristal·lins, són populars entre els propietaris d’habitatges que busquen instal·lar panells solars amb un pressupost limitat.

Les cèl·lules solars policristal·lines, per la seva banda, es fabriquen com els panells monocristal·lins: es col·loca un vidre llavor en sílice fos. No obstant, en lloc d’extreure el vidre de llavor de silici, es refreda tota la cisterna de silici. Aquest procés de refredament fa que es formin múltiples vidres que són els que fan que els panells tinguin aquesta aparença blavosa. Els múltiples cristalls de silici a cada cèl·lula solar dificulten el flux d’electrons.

Una de les coses en què el policristal·lí guanya la batalla al monocristal·lí és en les temperatures. Com sabeu, als panells solars els agrada molt la llum però no li agrada gens la temperatura. En aquests casos, un panell policristal·lí tindrà millor comportament que un panell monocristal·lí.

Gràcies a les noves tecnologies, els panells policristal·lins ara tenen una eficiència molt més propera als panells solars monocristal·lins que en el passat. Les millores de qualitat també han ajudat a impulsar els panells policristal·lins estàndard de 60 cèl·lules de 240 watts a més de 300 watts.

Pel·lícula prima

1 capa substància fotovoltaica

Eficiència del 10% i el 13%

Els panells solars de pel·lícula prima són completament diferents dels panells solars monocristal·lins i policristal·lins. Són de color negre sòlid, sense els contorns normals de cèl·lules de silici que es veuen a la cara d’un panell solar cristal·lí. En general, les plaques solars de pel·lícula prima són lleugeres i flexibles; qualitats idònies per facilitar el procés d’instal·lació.

Les cèl·lules solars de pel·lícula prima s’utilitzen principalment en operacions a gran escala, com a instal·lacions solars industrials o de serveis públics. Això és degut als seus índexs d’eficiència més baixos, que obliguen a disposar d’un espai més gran per instal·lar el nombre de mòduls necessaris. Tot i això, també poden ser utilitzades per a usos més “domèstics”, com per donar electricitat a una caravana, a un vaixell o a una tenda de campanya.

Els panells solars de pel·lícula prima es fabriquen dipositant una capa prima d’una substància fotovoltaica sobre una superfície sòlida, com ara el vidre. Exemples d’aquestes substàncies fotovoltaiques inclouen: Silici amorf (a-Si); Telurur de cadmi (CdTe); Seleniur de coure, indi, gal·li (CIGS). I les cèl·lules solars són sensibilitzades amb colorant (DSC).

Cadascun d’aquests materials crea un “tipus” diferent de panell solar, però, tots cauen sota el paraigua de ser cèl·lules solars de pel·lícula prima. A causa del procés de fabricació, les plaques solars acaben sent lleugeres i, en alguns casos, flexibles. Tot i això, també les fa menys eficients que els panells solars cristal·lins.

Preparat pel futur

Mòduls d’alta eficiència.

Inversors, fixacions i accessoris per a una fàcil instal·lació.

Màxim confort al mínim espai.

El millor ambient a la llar.

Panells segons el nombre i el tipus de cèl·lules solars

Una última forma de classificar les plaques solars que incloem és la que diferencia segons el tipus i el nombre de cèl·lules solars que conté.

Tipus de cèl·lula

Pel que fa al tipus de cèl·lula, a més de l’estàndard utilitzada a la major part dels panells solars convencionals, podem trobar dues tecnologies que poden marcar la diferència:

Panell solar de cèl·lula partida

Aquests panells es divideixen en dues parts. Les cèl·lules seran molt més petites que les habituals i, per tant, comptaran amb un nombre més gran. Això comportarà certs avantatges, entre els quals destaquen: una eficiència molt superior; millor resposta davant de la calor; i la seva major resistència davant de microruptures. En ser una cèl·lula més petita es comportarà millor mecànicament i això implicarà que la seva vida útil sigui molt més gran.

Panell solar de cèl·lula PERC

Aquest tipus de cèl·lula, encara que no el puguem veure a simple vista, és una tecnologia que s’implementa a la capa posterior de la cèl·lula de silici. I el que fa és reflectir els electrons des de la part del darrere de la cèl·lula cap a la part davantera que és on realment es produeix l’efecte fotoelèctric i, per tant, la producció d’electricitat. Això comporta una eficiència molt interessant.

Tant els panells PERC com els de cèl·lula partida els podem trobar actualment al mercat a un preu molt raonable.

Després tens les cèl·lules Tipus N i les Tipus P. Les cèl·lules tipus P estan dotades amb bor, que quan es combina amb l’oxigen en els primers moments d’exposició a la llum solar, té com a resultat una degradació induïda per la llum (LID) . Això provoca un descens en l’eficiència i la producció d’energia. Les cèl·lules tipus N, per part seva, estan dotades amb fòsfor, per la qual cosa s’evita l’efecte LID i, per tant, mantenen l’eficiència i la producció d’energia. Si bé les cèl·lules tipus N requereixen algun pas addicional en la fabricació, cosa que suposa un cost més gran, també compten amb una major eficiència i millor rendiment que les tipus P.

Una altra tecnologia seria la cèl·lula Back Contact o Contacte del darrere interdigital (IBC). A la cèl·lula solar IBC tot l’emissor d’energia es troba a la part posterior de la cel·la. Això fa que es redueixi l’efecte de les ombres a la part frontal de les cèl·lules solars, aconseguint una major eficiència potencial; cosa que es tradueix també en un estalvi més gran.

Finalment, també pots trobar les anomenades cèl·lules solars d’heterounió. Es tracten de cèl·lules solars que combinen dues tecnologies diferents: una cèl·lula de silici cristal·lí intercalada entre dues capes de silici amorf de pel·lícula prima. Sí, com un sandvitx. L’ús d’ambdues tecnologies juntes permet un aprofitament millor de la llum difusa i de la baixa irradiància; cosa que permet recol·lectar més energia en comparació amb l’ús de qualsevol de les dues tecnologies per si soles.

Nombre de cèl·lules dels panells solars

Pel que fa al nombre de cèl·lules solars per plafó, pots trobar plaques solars de 36 cèl·lules, fins i tot inferiors en aplicacions especials; i fins a 144 cèl·lules en panells de cèl·lula partida, o fins i tot superiors. En aquest cas, et parlem dels tres tipus principals:

  • 36 cèl·lules. Són les que s’utilitzaran en instal·lacions aïllades de petita potència. Els seus 12 volts de tensió treballaran molt bé amb bateries de 12 volts, que són les que se solen utilitzar en aquest tipus d’instal·lacions.
  • 60 cèl·lules. Són, sens dubte, els més polivalents del mercat. Han format part de la majoria d’instal·lacions que coneixem fins ara, tant en instal·lacions aïllades de mitjana i gran potència, com en autoconsum i en horts solars. Actualment, un panell de 60 cèl·lules policristal·lí pot estar donant entre 280W i 310W.
  • 72 cèl·lules. Estan donant potències de 330W-340W i estan sent molt utilitzades actualment tant en autoconsum com en horts solars. La seva grandària i més potència per panell fan que puguem optimitzar en molts altres factors de la instal·lació solar.

Número de Bus Bar i tecnologia SmartWire

En els darrers anys, les plaques solars han experimentat una evolució en el nombre de barres col·lectores o Bus Bars (BB); és a dir, a les connexions que travessen les cèl·lules solars. Primer 2BB, després 3BB i així fins a arribar a la tendència actual de 5BB (si bé es poden trobar de 6,9 i fins a 30BB). Com més BB, més s’escurça la distància de conducció del corrent a les connexions, cosa que suposa reduir les pèrdues de resistència i millorar l’eficiència de la cèl·lula.

Com a resultat, millora la potència de sortida dels panells solars significativament entre 5 i 10 W. A més, les cèl·lules en els mòduls MBB no són propenses a tenir microesquerdes i busos trencats, cosa que dota d’una major fiabilitat al producte.

Finalment, també hi ha la tecnologia de connexió SmartWire (SWCT). És un procés revolucionari de connexió de cel·les per a la fabricació de mòduls solars. Les barres col·lectores estàndard es reemplacen per 18 microfils en forma de làmina conductora transparent que facilita el trànsit d’electrons i amb això es recol·lecta energia amb més fluïdesa. El rendiment superior de SWCT dóna com a resultat una eficiència avançada de la placa solar mentre que els efectes negatius es redueixen significativament.

Contacta'ns

Agenda una videotrucada!

Disposem d'un equip d'especialistes de servei d'atenció al client que t'atendran per videotrucada per explicar-te al detall els nostres serveis i poder-te facilitar la informació adequada.

Truqueu al 93 786 92 10 per programar.

Telèfon

Adreça

Carrer Marinel·lo Bosch, 6 08222 Terrassa

Segueix-nos